România, Bulgaria și Grecia au semnat vineri un acord pentru realizarea a trei mari proiecte comune, care privesc energia eoliană offshore în Marea Neagră, un hub regional pentru producția și transportul hidrogenului și o rețea regională de stații de încărcare a vehiculelor electrice. Evenimentul a avut loc la Atena, Grecia în cadrul Reuniunii la Nivel Înalt a pentru Conectivitate în Europa Centrală și de Est.
Acest forum a reunit miniștri din întreaga regiune și Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson.
Am stabilit cum sporim securitatea energetică a regiunii, accelerăm proiectele de energie regenerabilă, includem gaze cu emisii reduse ca hidrogenul și biometanul în mixul energetic și dezvoltăm rețeaua de transport și interconexiunile, atât pentru gaze naturale, cât și pentru energie electrică.
În numele României am semnat astăzi, alături de Ministrul Energiei din Bulgaria și Ministrul Energiei și al Mediului din Grecia, o declarație comună pentru susținerea eforturilor noastre pe trei direcții: energie eoliană offshore în Marea Neagră, un hub regional pentru producția și transportul hidrogenului și o rețea regională de stații de încărcare a vehiculelor electrice, a postat Burduja.
Cele trei țări se angajează să se susțină reciproc în procesul tranziției energetice, inclusiv pentru obținerea de finanțări europene.
De asemenea în cadrul evenimentului Burduja s-a întâlnit succesiv cu ministrul Energiei și Mediului din Republica Elenă, Theodor Skylakakis, ministrul Mineritului și Energiei din Republica Serbia, Dubravka Djedovic Handanovic, ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului Internațional din Ungaria, Peter Szijjarto și Comisarul European al Energiei, Kadri Simson.
România este apreciată la cel mai înalt nivel, ca lider în sectorul energetic din Europa Centrală și de Sud-Est. În aceste vremuri, Europa are nevoie de solidaritate mai mult ca oricând. România are resursele, energia și determinarea necesare pentru a fi un furnizor esențial de securitate și prosperitate, încheie ministrul Energiei.